online számla adatszolgáltatás

2018. július 1-től alkalmazandó

2018. július 1-től kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100.000 Ft- áthárított adót tartalmazó számlákról. Hogyan lehet teljesíteni az SAP Business One-al?

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 2018. július 1-től életbe lépő változása előírja, hogy a számla kibocsájtás után “azonnal” adatot kell szolgáltatni a

  • legalább 100.000,- forint áthárított áfát tartalmazó
  • belföldi adóalanyok közötti ügyletek esetén
  • a kiállított számlákról és számlával egy tekintet alá eső okiratokról

Az adatszolgáltatást elektronikusan kell teljesíteni:

  • Számlázó programmal történő számlázás esetén a számlázó programból “emberi beavatkozás nélkül”, a nyilvános interneten keresztül azonnal továbbítani kell a NAV-hoz
  • Papír alapú (nyomtatvány, számlatömb) alapú ún. kézi számlázás esetén egy webes felületen keresztül kell a számla adatait rögzíteni.

Fontos, hogy amennyiben számlázó programmal készülnek a számlák, akkor nem teljesíthető a webes felületen az adatszolgáltatás, mindenképpen a számlázó programmal kell azt teljesíteni. Így abban az esetben, ha egy vállalkozásnak csak pár számláját kellene jelenteni, akkor sem dönthet úgy, hogy “azt a párat lejelentem a weben”.

A NAV a témának külön oldalt hozott létre, ahol elérhetők a legfrissebb információk, illetve a törvény pontos szövege.

Az SAP Business One esetében is szükségessé vált a számlázási funkciók módosítása, hogy az előírások teljesíthetők legyenek. Ennek részleteit (folyamatosan frissítve) a  2605141 számú SAP Business One Note -ban találhatjuk meg, amit az SAP Business One ügyfelek saját S user kódjukkal tudnak elérni.

Az SAP két féle megoldást fog szállítani, amiket az érvényes szoftver karbantartási szerződéssel rendelkező ügyfelek alkalmazhatnak:

  • Az online számla adatszolgáltatás funkciók a legújabb SAP Business One 9.3 PL04 (főbb funkciók), PL05 (teljes funkcionalitás) verzójába fog beépülni.
  • Az SAP Business One 9.2 (PL11) verzió esetében ún. Note alapú megoldás lesz elérhető, aminek részletei a  2605141 számú SAP Business One Note -ban találhatjuk. (E megoldás UDF-el, egyedi GEP fájlokkal, B1i csomagokkal valósítható meg, amikből látszik, hogy viszonylag nagyobb felkészültségek kíván az alkalmazása.)

Javaslat:

Frissítsünk SAP Business One 9.3 PL04, PL05 verzióra (PL04 2018.05.04-től elérhető). A frissítés egyébként is erősen javasolt, hiszen a 2018. május 25.-én életbe lépő GDPR jogszabályt szintén a legújabb PL04 verzió támogatja. Mindenképpen figyelembe kell venni az új verzió rendszerkövetelményeit! (SQL, Windows verzió…)

Fontos:

Az előírások teljesítéséhez nem elegendő csak a verziófrissítés! Fontos, hogy a rendszer megfelelően legyen beállítva, valamint szükség lehet a számlázási gyakorlat módosítására, “szigorúbbá tételére” is.

Bővebb információ:

Amennyiben szeretne bővebb tájékoztatást kapni munkatársunktól, kérjük töltse ki az alábbi ürlapot

Név (kötelező)

E-mail cím (kötelező)

Telefonszám

Üzenet

Direkt Marketing nyilatkozat:
Hozzájárulok direkt marketing célú megkereséshez

Adatkezelési tájékoztató nyilatkozat:
Az Adatkezelési tájékoztatót megismertem

captcha
Kérjük írja be a fent látható kódot: